Lapithos Municipality

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΥΝΟΛΑ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "Η ΛΑΠΗΘΟΣ"

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Η ΛΑΠΗΘΟΣ Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΝΑ

Αγαπητοί Συνδημότες,

Το Προσφυγικό Σωματείο η Λάπηθος από της ιδρύσεως του το 1987, έχει αναπτύξει πολύμορφη δραστηριότητα σε τομείς όπως τον εθνικόν, τον πολιτιστικόν και τον κοινωνικόν.
Ο ρόλος του χαρακτηρίζεται ιστορικός, γιατί όλες οι δραστηριότητες του βασικό στόχο έχουν τη διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης κωμόπολης μας Λαπήθου. Δεν ξεχνούμε την καταγωγή μας και σαν στόχος παραμένει η ενίσχυση του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρώας μας γης και δικαίωσης των προσδοκιών του λαού μας.

Εμείς σαν Νέο Διοικητικό Συμβούλιο με συναίνεση, ενότητα και συνεργασία θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο. Η αγωνιστικότητα και η δυναμική θα είναι οι άξονες της δημιουργικότητας μας. Με την προαγωγή κοινωνικών, πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων θα συμβάλουμε στη διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης μας Λαπήθου,μέχρι την ευλογημένη μέρα της απελευθέρωσης και της επιστροφής στη γη που μας γέννησε.

Θα ενεργήσουμε μέσα στα πλαίσια της σύσφιξης των σχέσεων και φιλίας, να αναπτύξουμε ευκαιρίες ανανέωσης και γνωριμίας όλων των ηλικιών των συνδημοτών μας.
Η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε δυσπραγούντες Λαπηθιώτες που έχουν ανάγκη ειδικότερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε σήμερα,θα είναι στις προτεραιότητες μας.Περαιτέρω θα εργαστούμε στην εξεύρεση νέων μελών και εγγραφή τους στο Μητρώο του Σωματείου.

Ένα βήμα ακόμη πιο πέρα, θα είναι η μεγάλη προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί για την προσέλκυση και συμμετοχή των νέων στις δραστηριότητες μας. Σημαντική βοήθεια εδώ θα είναι και η προτροπή των γονέων έναντι των παιδιών τους προς αυτή τη κατεύθυνση.

Σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, τη Σχολική Εφορεία, τη Νεολαία του Δήμου και άλλα οργανωμένα σύνολα θα προωθούμε τον αγώνα μας.Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η ανάπτυξη σχέσεων του Σωματείου μας με τους Πρεσβευτές Απόδημους Λαπηθιώτες μέσω των σωματείων ή οργανώσεων τους.

Τα Νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, θα ανταποκριθούν επάξια στον ρόλο τους, ενεργώντας με ζήλο και με πράξη την έννοια του εθελοντισμού και την αγάπη προς τη Λάπηθο,.

Τέλος με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά, Υγεία και κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΥΜΝΟΣ

 • Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ήχο, τότε πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τον Ύμνο (ύμνος με λόγια).
 • Για να κατεβάσετε τον ορχηστρικό ύμνο παρακαλώ πατήστε εδώ.

 

Α΄. ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Οι Λαπηθιώτες, μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή της όμορφης γενέτειράς τους τη Λάπηθο, από τις 6 Αυγούστου 1974, σκορπίστηκαν σ` όλα τα μήκη και τα πλάτη της Κύπρου, αγανακτισμένοι, πληγωμένοι και προδομένοι για τη μεγάλη συμφορά που τους βρήκε. Ξεριζωμένοι από την πατρική γη, την «Ιμερόεσσα Λάπηθο», προσπαθούσαν να επαναδραστηριοποιηθούν στην προσφυγιά, μετρώντας τις πληγές τους, που εκτός από τη χαμένη πατρίδα, είναι και η μεγάλη στρατιά των 100 περίπου αγνοουμένων και πεσόντων στα πεδία των μαχών κατά του Τούρκου εισβολέα. Ίσως η Λάπηθος να είναι το πρώτο απ` όλα τα μέρη της Κύπρου, που πλήρωσε το μεγαλύτερο φόρο αίματος, γιατί τα παιδιά της έπεσαν πολεμώντας, αγωνιζόμενα και θυσιαζόμενα στο βωμό της ελευθερίας της Κύπρου μας.

Β΄. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ:
Από τότε είχαν περάσει 13 χρόνια, οπότε μια ομάδα από φιλοπρόοδους Λαπηθιώτες, ένιωσαν την ανάγκη πως έπρεπε, η Λάπηθος με την τόσο μεγάλη ιστορία και πολιτισμό, να πρωταγωνιστήσει μαζί με τα παιδιά της, στον αγώνα για λευτεριά και επιστροφή στην κατεχόμενη γη. Κατάλαβαν πως, για να πετύχουν αυτό τον κύριο σκοπό, χρειαζόταν η συνένωση, η συνεργασία και η ομοψυχία όλων των Λαπηθιωτών και ότι μόνο μέσα από την ίδρυση ενός υπερκομματικού σωματείου, μπορούσε να διεκδικηθεί ο στόχος αυτός. Έτσι με οργανωτές και συντονιστές της ομάδας πρωτοβουλίας τον εκπαιδευτικό Λεύκο Ελευθερίου και το δημόσιο λειτουργό Ανδρέα Σταυρινό, άρχισε μια επίπονη προσπάθεια για τον εντοπισμό όσο το δυνατό περισσότερων Λαπηθιωτών, οι οποίοι θα δημιουργούσαν τον πυρήνα για ίδρυση του σωματείου.

Όταν η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το Γενάρη του 1987, η πρώτη συνάντηση στο Εστιατόριο MARY ROSE στη Σκαρίνου, κατά την οποία αποφασίστηκε η ίδρυση του Προσφυγικού Σωματείου Η ΛΑΠΗΘΟΣ και καταρτίστηκε το προσχέδιο του καταστατικού του σωματείου, το οποίο θα ετίθετο για έγκριση στην καταστατική συνέλευση που θα ακολουθούσε.

Στις 15 Φεβρουαρίου 1987, συγκλήθηκε στην Α΄ Τεχνική Σχολή Λεμεσού, η ιδρυτική – καταστατική συνέλευση του Προσφυγικού Σωματείου Η ΛΑΠΗΘΟΣ με τη συμμετοχή 250 και πλέον Λαπηθιωτών, κατά την οποία εγκρίθηκε και το τελικό σχέδιο του καταστατικού, αφού συζητήθηκε και ψηφίστηκε άρθρο προς άρθρο. Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση που επεκράτησε μεταξύ των Λαπηθιωτών την ημέρα εκείνη, ήταν απερίγραπτος, γιατί ήταν η πρώτη φορά στην προσφυγιά που μπόρεσαν και ξανάσμιξαν τόσοι πολλοί Λαπηθιώτες. Ενδεικτικό του ενθουσιασμού ήταν και η επιθυμία εξήντα μελών να συμμετάσχουν στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, παρόλο που το καταστατικό προνοούσε σαρανταμελές Δ.Σ., η συνέλευση αποφάσισε να μπει μεταβατική διάταξη στο τέλος του καταστατικού, η οποία να δηλώνει όπως το πρώτο Δ.Σ. να αποτελείται από εξήντα μέλη.

Έτσι από την ημέρα εκείνη το Δ.Σ. άρχισε τον τιτάνιο αγώνα για την εξεύρεση και συνένωση των Λαπηθιωτών με κύριο στόχο την εκπλήρωση των σκοπών του Σωματείου, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από το καταστατικό:

Σκοποί του Σωματείου:
α. Η ανεπιφύλακτη και με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο ενίσχυσης του αγώνα του Κυπριακού Λαού για την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών του από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, η αποχώρηση των εποίκων, η επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους και τις περιουσίες τους, κάτω από συνθήκες ασφάλειας, αξιοπρέπειας και ελεύθερης διακίνησης.

β. Η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

γ. Η διατήρηση άσβεστης της μνήμης των κατεχομένων εδαφών και ιδιαίτερα της Κωμόπολης της Λαπήθου.

δ. Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ όλων όσων εκτοπίσθηκαν, κατάγονται ή έχουν σχέση με τη Λάπηθο.

ε. Η καλλιέργεια μεταξύ όλων των Κυπρίων και ιδιαίτερα των προσφύγων του αγωνιστικού φρονήματος, της ενότητας, συνεργασίας, αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης.

στ. Η προαγωγή Εθνικών, Θρησκευτικών, Πολιτιστικών, Ανθρωπιστικών, Αθλητικών, Κοινωνικών και άλλων σκοπών που συντηρούν τη μνήμη της κατεχόμενης Λαπήθου.

ζ. Η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε πρόσφυγες Λαπηθιώτες, που έχουν ανάγκη.

η. Συνεργασία με Τ/Κ οργανώσεις και Τ/Κ που επιθυμούν απελευθέρωση από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και κατοχής.

Μέσα για την επίτευξη των σκοπών:
α. Η δημιουργία επαρχιακών κλιμακίων για προώθηση της οργανωτικής ανάπτυξης και των σκοπών του Σωματείου. Ο τρόπος ίδρυσης διοίκησης, διαχείρισης και διάλυσης των Επαρχιακών κλιμακίων θα καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Τα επαρχιακά κλιμάκια σε περίπτωση διαλύσεώς τους από το Διοικητικό Συμβούλιο, έχουν δικαίωμα εφέσεως στη Γενική Συνέλευση.

β. Συνεργασία με άλλα προσφυγικά και μη σωματεία και οργανώσεις για προώθηση των σκοπών του Σωματείου.

γ. Η διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων για υποστήριξη και προώθηση του αγώνα του Κυπριακού Λαού καθώς και εκδηλώσεων για τη γνωριμία, την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και συναδέλφωσης μεταξύ των Λαπηθιωτών.

δ. Η εκτύπωση διαφωτιστικού, ή και ειδησεογραφικού εντύπου, περιοδικού, βιβλίων, η οργάνωση διάφορων εκθέσεων, συγκεντρώσεων, συνεστιάσεων κ.ά.

ε. Η επαφή με τους απόδημους Λαπηθιώτες και η αξιοποίηση της προσφοράς τους για την προώθηση των σκοπών του Σωματείου.

στ. Οποιαδήποτε άλλα νόμιμα μέσα που κρίνονται αναγκαία από το Διοικητικό Συμβούλιο για την επίτευξη των σκοπών του Σωματείου.

Εμείς οι πιο κάτω υπογεγραμμένοι συνήλθαμε σήμερα 15 Φεβρουαρίου 1987 ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00 π.μ. στην αίθουσα της Α΄ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού και αποφασίσαμε την ίδρυση Σωματείου με την επωνυμία «Προσφυγικό Σωματείο Η ΛΑΠΗΘΟΣ»

Καταγράφουμε στη συνέχεια τα μέλη του Πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής με τα καθήκοντά τους:

ΠΡΩΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 1. Πρόεδρος Ανδρέας Σταυρινός
 2. Αντιπρόεδρος Σπύρος Πρωτόγερος
 3. Γραμματέας Σταύρος Κρεμμός
 4. Βοηθός Γραμματέας Σωτηρούλλα Πετρίδου
 5. Οργανωτικός Γραμματέας Λεύκος Ελευθερίου
 6. Β. Οργανωτικός Γραμματέας ΄Αθως Αγαθοκλέους
 7. Ταμίας ΄Αθως Ελευθερίου
 8. Β. Ταμίας Ανδρούλα Ευλογημένου
 9. Γραμματέας Τύπου και Διαφώτισης Ανδρέας Χειμωνίδης
 10. Γραμματέας Δημόσιων Σχέσεων Ανδρέας Π. Κόμπος
 11. Υπεύθυνος Εκδηλώσεων Γεώργιος Καζέλης
 12. Υπεύθυνος Εκδηλώσεων Μάκης Καλημέρας
 13. Υπεύθυνος Εκδηλώσεων Χριστάκης Χριστοδούλου
 14. Υπεύθυνος Εκδηλώσεων Φαίδρος Καβαλλάρης
 15. Υπεύθυνος Εκδηλώσεων Λεύκος Πάσιος

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

 1. Κώστας Εμμανουήλ
 2. Ιωάννης Ιωάννου
 3. Νίκος Καλαμαράς
 4. Κώστας Κωνσταντίνου
 5. Χρυσάνθη ΧΠαναγιώτου
 6. Βασιλική Ελευθερίου
 7. Οδυσσέας Ελληνόπουλλος
 8. Χριστάκης ΧΠαναγή
 9. Μελέτης Αποστολίδης
 10. Μιχάλης Λουλλουπής
 11. Γεώργιος Μάρκου
 12. Λάκης Κ. Γραφιάς
 13. Πανίκκος Λαπηθιώτης
 14. Γιάννης Παρμάτζιας
 15. Γιάννης Π. Νίρου
 16.  Σούλλα Μούρεττου
 17. Ανδρέας Αντωνίου
 18. Πανίκκος ΧΠαναγή

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

 1. Σωτήρης Παρμάτζιας
 2. Τάκης Διαουρής
 3. Ανδρέας Ιωάννου
 4. Χάρης Θρασυβούλου
 5. Θεόδωρος Καλλιάς
 6. Σούλλα Σούπασιη – Ανδρέου
 7. Ρένος Λουκά
 8. Σπύρος Ευσταθίου
 9. Νίκος Α. Μούζουρος
 10. Νίκος Κ. Γαβριήλ
 11. Μόδεστος Θεμιστοκλέους
 12. Παρασκευάς Σωφρονίου
 13. Ηρακλής Αγαθοκλέους
 14. Παράσχος Κουμίδης
 15. Βασίλης Μαντράλης
 16. Κυριάκος Θεοδώρου
 17. Ευστάθιος Ευσταθίου
 18. Κώστας Κλωνάρης
 19. Κώστας Σούπασιης


ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

 1. Πανίκκος Ιακώβου
 2. Αριστείδης Ιακώβου
 3. Ευανθία Καρολίδου
 4. Αντρούλα Φλωρίδου

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ

 1. Λούλλης Πάσιος
 2. Θεόδωρος Θρασυβούλου
 3. Ρίτα Θρασυβούλου
 4. Παναγιώτης Μιχαήλ

1. Εκδηλώσεις μνήμης, τιμής και αγώνα κατά τη μαύρη επέτειο της κατάληψης των κωμοπόλεων Λαπήθου και Καραβά στις 6 Αυγούστου 1974, με τη συνεργασία των Δήμων Λαπήθου και Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου « Ο ΚΑΡΑΒΑΣ». Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μνημόσυνο, ομιλίες, τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων, καλλιτεχνικό πρόγραμμα είτε στο οδόφραγμα, είτε σε συνοικισμούς, επισκέψεις και επιδόσεις ψηφισμάτων στο Προεδρικό, Αρχηγείο UNFICYP, Αρχιεπισκοπή, Πρεσβείες, Βουλή, συνεντεύξεις στα Μ.Μ.Ε. κ.ά.

 

       

2. Πραγματοποίηση συνεστιάσεων με κύριο σκοπό τη συνεύρεση και επανασύνδεση των συγχωριανών, την αλληλογνωριμία της παλιάς γενιάς με τη νέα και τη σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεών τους.

3. Δενδροφύτευση δασυλλίου παρά την Κακορατζιά αριστερά του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού. Στο δασύλλιο που αποτελείται από εκατοντάδες πεύκα δώσαμε το όνομα Κυπαρισσόβουνος σε ανάμνηση της ομώνυμης ψηλότερης κορυφής του Πενταδάκτυλου, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Λάπηθο.

     

4. Συμμετοχή στον εορτασμό του Κατακλυσμού που γίνεται στο Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας μαζί με τα άλλα σωματεία και οργανώσεις της Επαρχίας Κερύνειας.

5. Οργάνωση παιδικών χριστουγεννιάτικων εορτών με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προσφορά δώρων προς όλα τα παιδιά.

6. Πρόσφορά οικονομικής βοήθειας προς δυσπραγούντες συγχωριανούς μας κυρίως κατά τα Χριστούγεννα.

7. Δημιουργία και λειτουργία Τράπεζας Αίματος, έτσι ώστε να παραχωρείται απρόσκοπτα αίμα σε συγχωριανούς μας, χωρίς να χρειάζονται άλλους αιμοδότες.

8. Διάθεση από το Σωματείο μας του βιβλίου Το ημερολόγιο ενός στρατηγού, το οποίο αποτελεί τη βιογραφία του συγχωριανού μας Στρατηγού Ιωάννη Τσαγγαρίδη, ο οποίος μεγαλούργησε στους Βαλκανικούς πολέμους και στο εκστρατευτικό σώμα της Μικράς Ασίας, πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

9. Καθιέρωση του Ύμνου της Λαπήθου. Το 1990 μετά από προκήρυξη ποιητικού και μουσικού διαγωνισμού και με κριτικές επιτροπές αποτελούμενες από διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων και της μουσικής, καθιερώθηκε ο ΄Υμνος της Λαπήθου σε στίχους Πάνου Παναγίδη, μουσική σύνθεση Μάριου Μελετίου και με τραγουδιστή τον Πέτρο Τζαμτζή. Ο ΄Υμνος με χρηματοδότηση του Σωματείου, έχει ενορχηστρωθεί και έχει γίνει δίσκος (maxi single) στην Ελλάδα και τώρα CD και αποτελεί το καύχημα του Σωματείου μας.

 

ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ
Στίχοι: Πάνος Παναγίδης
Μελοποίηση: Μάριος Μελετίου

Σ΄ έχω μέσα μου κλεισμένη
στην ψυχή μου στο μυαλό
και στα βάθη θρονιασμένη
στης καρδιάς μου τον παλμό, Λάπηθός μου.

Είσαι κόρη παινεμένη
και της Κύπρου ζηλευτή
των αγγέλων χαϊδεμένη
των παιδιών σου λατρευτή, Λάπηθός μου.

Σε λατρεύω σε θαυμάζω
στην καρδιά μου σε κρατώ
και στεντόρια φωνάζω
Λάπηθος μου σ΄ αγαπώ.

Σαν οι ΄Αγγελοι σου ψέλνουν
για την τόση σου ομορφιά
τα πουλιά μ΄ ανθούς σε ραίνουν
και σου δίνουν αρχοντιά.

Σε λατρεύω σε θαυμάζω
στην καρδιά μου σε κρατώ
και στεντόρια φωνάζω
Λάπηθος μου σ΄ αγαπώ!

 

10. Εκδήλωση προς τιμή των πεσόντων, αγνοουμένων και αιχμαλώτων Λαπηθιωτών στη Σχολή Τυφλών στις 14/9/1993. Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους στενούς συγγενείς των ηρώων μας, στους αιχμαλώτους μας, καθώς και στα δώδεκα παλληκάρια, που είχαν εγκλωβιστεί στη Λάπηθο μετά την κατάληψή της από τους Τούρκους εισβολείς και τα οποία φρόντιζε και τροφοδοτούσε η ηρωίδα της Λαπήθου Ευφροσύνη Προεστού.

     

12. Η διοργάνωση χοροεσπερίδων με στόχο τη συνεύρεση και ψυχαγωγία των συγχωριανών και τη συλλογή χρημάτων για την πραγμάτωση των σκοπών του Σωματείου.

13. Συμμετοχή με αντιπροσωπείες και παρουσίαση προγραμμάτων με προβολές για τη Λάπηθο, στις αδελφοποιήσεις που πραγματοποίησε ο Δήμος Λαπήθου με τους Ελλαδικούς Δήμους: Μανδρακίου Νισύρου, Μηλιές Μαγνησίας και Σπάρτης Πελοποννήσου.

14. Πραγματοποίηση ετήσιας εκδρομής ηλικιωμένων Λαπηθιωτών απ΄ όλη την Κύπρο με σκοπό τη συνεύρεση και τη διατήρηση της επαφής τους. Γίνεται προσκύνημα σε κάποιο μοναστήρι και ακολουθεί γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής, προσφορά του Δήμου και του Σωματείου.

     

15. Εκδήλωση προς τιμή επιφανών Λαπηθιωτών για την προσφορά τους στη Λάπηθο και προς την πατρίδα γενικότερα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ΛΑΠΑΤΣΑ, στις 16/11/1991.

16. Οργάνωση και πραγματοποίηση εκδρομών της νεολαίας Λαπήθου, με σκοπό τη γνωριμία και τη σύνδεσή τους με το Σωματείο.

17. Συνεργασία με το Σωματείο Λαπήθου – Καραβά και Περιχώρων της Μεγάλης Βρετανίας, με σκοπό την επαφή με τους απόδημους συγχωριανούς μας και τη διαφώτιση πάνω στο εθνικό μας θέμα. Το Σωματείο εκπροσωπείται στον ετήσιο Χορό του Λεμονιού του πιο πάνω Σωματείου, ο οποίος πραγματοποιείται μέσα στον Οκτώβριο σε ξενοδοχείο του Λονδίνου. Κατά την παραμονή της αντιπροσωπείας στο Λονδίνο δίδονται συνεντεύξεις επί του εθνικού θέματος στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου (LGR).

18. ΄Εκδοση και διάθεση Χριστουγεννιάτικων καρτών με σχέδια, παραστάσεις και εικόνες από τη Λάπηθο.

19. Εκτύπωση και διάθεση της μεγάλης φωτογραφίας της Λαπήθου καθώς και αυτοκόλλητα για τα αυτοκίνητα. Επίσης κατασκευή μπρελόκ με το έμβλημα του Σωματείου καθώς και πήλινες κούππες με ζωγραφιά λεμονιού. Όλα πωλήθηκαν και τα έσοδα διατέθησαν για την εκπλήρωση των σκοπών του Σωματείου.

20. Συμμετοχή με αντιπροσωπεία και με το λάβαρο του Σωματείου σ΄ όλες τις παρελάσεις που πραγματοποιούνται στη Λευκωσία και Λεμεσό, για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και 28ης Οκτωβρίου 1940.

     

21. Εκπρόσωποι του Σωματείου παραχωρούν κατά καιρούς συνεντεύξεις στα Μ.Μ.Ε. για τη Λάπηθο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της μαύρης επετείου της κατάληψης της Λαπήθου τον Αύγουστο του 1974.

22. Το Σωματείο συμμετέχει ενεργά στη Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων και Οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας.

23. Οργάνωση και παρουσίαση μεγάλης καλλιτεχνικής εκδήλωσης με τίτλο Ιμερόεσσα Λάπηθος στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στις 23/11/1992 και στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού στις 5/12/1992.

24. ΄Εκδοση και διανομή δωρεάν βιβλιαρίου με τίτλο Λάπηθος – Γενική Ενημέρωση σε 3000 αντίτυπα με σκοπό την πηγή πληροφοριών για τη Λάπηθο, τον Απρίλιο του 1994. Ακολούθησε Β΄ έκδοση το 1998.
Η πρωτοβουλία της έκδοσης ανήκει στον τότε πρόεδρο του Σωματείου και νυν βουλευτή κ. Σοφοκλή Φυττή.

25. Κατασκευή και τοποθέτηση πέντε αντικατοχικών πινακίδων σε περίοπτα μέρη της Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας.

     

26. Κατασκευή και τοποθέτηση μεγάλης φωσφορίζουσας πινακίδας με αντικατοχικό μήνυμα στα αγγλικά, στον αυτοκινητόδρομο Αεροδρομίου – Δρομολαξιάς – Κυκλικού Κόμβου Καλού Χωριού Λάρνακας.

27. Πραγματοποίηση καλλιτεχνικής εκδήλωσης νέων Λαπήθου, στο θέατρο της Σχολής Τυφλών στις 11/3/1995.

28. Δημιουργία χορευτικού συγκροτήματος υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κας Νίτσας Σολομωνίδου – Αναστασίου κατά το 1994–1995.

29. Συμμετοχή και συνδιοργάνωση με τους Δήμους και τα Σωματεία της Επαρχίας Κερύνειας, καλοκαιρινών κρουαζιέρων στα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου, με εκθέσεις φωτογραφιών και παρουσιάσεις προγραμμάτων στους αδελφοποιημένους Δήμους Ελληνικών νησιών, με σκοπό τη διαφώτιση επί του εθνικού θέματος.

30. Με την ευκαιρία συνεστιάσεων και χοροεσπερίδων, πραγματοποιείται βράβευση των αριστούχων μαθητών Λυκείου οι οποίοι κατάγονται από τη Λάπηθο. Στους αριστούχους προσφέρεται ως βραβείο χρηματικό ποσόν και αναμνηστική πλακέτα.

31. Διοργάνωση της Απογευματινής Εκδήλωσης Λαπήθου, στις 9/5/1998 στο Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, η οποία περιλάμβανε τσάι, αιμοδοσία και προβολή βιντεοκασέτας για τη Λάπηθο. Επανάληψη της εκδήλωσης έγινε στο Ξενοδοχείο MIRAMARE στη Λεμεσό στις 19/9/1998.

32. Παροχή οικονομικής βοήθειας σε σωματεία και οργανώσεις της Επαρχίας Κερύνειας, όπως η ΠΑΕΕΚ, η Ομοσπονδία Γονέων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης Επαρχίας Κερύνειας κ.ά.

33. Αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων του Σωματείου μας είναι η έκδοση του βιβλίου ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ ΛΑΠΗΘΟΣ – 3000 ΧΡΟΝΙΑ. Μετά από πολύχρονη έρευνα από ομάδα συγχωριανών μας μελετητών, καταφέραμε το 2000 να εκδώσουμε το πιο πάνω βιβλίο, το οποίο υπήρξε ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς του Σωματείου μας, γιατί το επέβαλλε το καθήκον μας προς την πατρική γη της Λαπήθου. Το βιβλίο, το οποίο είναι μια πανέχρωμη και πλούσια έκδοση 300 σελίδων, περιλαμβάνει την ιστορία και τον πολιτισμό της Λαπήθου, τις λαϊκές τέχνες, την εκπαίδευση, τη θρησκευτικότητα των κατοίκων, την κοινωνική και πνευματική ζωή, τον αθλητισμό, τους υδάτινους πόρους και τη βλάστηση, τις συγκοινωνίες, τα Λαπηθιώτικα έθιμα, ξεχωριστές μορφές Λαπηθιωτών, τοπωνύμια, παροιμίες, περιγραφή της μεγάλης καταστροφής του 1974 με κατάλογους αγνοουμένων – πεσόντων και αιχμαλώτων και τέλος αναφορά στο Προσφυγικό Σωματείο και τη δράση του. Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε πανηγυρική τελετή στις 31/1/2000 στη Σχολή Τυφλών και τέθηκε υπό την αιγίδα του τότε Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ουράνιου Ιωαννίδη. ΄Εχουν εκδοθεί 3000 αντίτυπα, τα οποία έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

34. Μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του Σωματείου μας είναι η ανέγερση μνημείου με την προτομή της ηρωίδας της Λαπήθου Ευφροσύνης Προεστού σε χώρο που μας παραχώρησε ο Δήμος Λευκωσίας στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Η πραγματοποίηση του έργου έγινε με τη συνεργασία των 12 διασωθέντων στρατιωτών και φυσικά του Δήμου Λαπήθου. Είναι ένα μνημείο, σύμβολο του αγώνα μας για λευτεριά και επιστροφή στα σκλαβωμένα μας μέρη.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν σε επίσημη τελετή στις 25/9/2002, από τον έντιμο Υπουργό Εσωτερικών κ. Ανδρέα Παναγιώτου.

35. Στις 15 Δεκεμβρίου 2003, το Σωματείο μας σε συνεργασία πάντοτε με το Δήμο Λαπήθου, πραγματοποίησε στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας μεγάλη εκδήλωση – χρέος προς τιμήν του άξιου τέκνου της Λαπήθου Γεώργιου Παρασκευαϊδη. Ο τιμώμενος με την επιχειρηματική του δραστηριότητα αλλά και με την κοινωνική, εθνική, πολιτιστική και σε θέματα υγείας προσφοράς του, αναδείχθηκε μεγάλος ευεργέτης της πατρίδας μας, τιμώντας τη γενέτειρά του Λάπηθο και κάνοντας περήφανους όλους εμάς τους Λαπηθιώτες.

 • Όλες σχεδόν οι πιο πάνω εκδηλώσεις έχουν γίνει με τη συνεργασία και την οικονομική στήριξη του Δήμου Λαπήθου.
 • Με τη συστέγασή μας σε ανακαινισμένο κτίριο με το Δήμο Λαπήθου, ευελπιστούμε πως θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα πόλο έλξης στο χώρο αυτό για όλους τους Λαπηθιώτες. Πιστεύουμε πως έτσι θα ενισχύσουμε την ενότητα των Λαπηθιωτών για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε καλύτερα στον κύριο στόχο μας που είναι η επιστροφή μας σε μια ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΑΠΗΘΟ.
 • Το μητρώο μελών του Σωματείου, το οποίο αποτελείται από 1230 μέλη μέχρι σήμερα, έχει μηχανογραφηθεί αφιλοκερδώς από το συγχωριανό μας Θεόδωρο Χαριτωνίδη, βοηθούμενο από το Λεύκο Ελευθερίου, το Νεοπτόλεμο Κότσαπα και τον Κωνσταντίνο Ελευθερίου. Βρίσκεται καταχωρημένο στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή του Σωματείου στο οίκημά μας, οδός Προδρόμου 36, 2063 Λευκωσία, προσωρινά Γραφεία του Δήμου Λαπήθου.

Τέλος παραθέτουμε το νεοεκλεγέν στις 5/10/2003 Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου για την περίοδο 2003 – 2005, με το οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε συγχωριανός μας να επικοινωνεί με το Σωματείο.

Για να κάνετε αίτηση εγγραφής στο προσφυγικό σωμάτιο κάντε κλικ εδώ

ΕΤΟΣ 2017
Στις 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Δήμο Λαπήθου Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά των Λαπηθιωτών, κόψιμο Βασιλόπιττας και προσφορά δώρων στα παιδιά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Απ. Αντρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς.

Στις 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η Συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σωματείου στα Προσωρινά Γραφεία του Δήμου Λαπήθου.

Στις 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρία (του έτους 2017) του Δ.Σ. του Σωματείου στο εστιατόριο Βασιλικής στη Χοιροκοιτία.

Στις 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το απογευματινό τσάι Λαπηθιωτών με προβολή ντοκιμαντέρ για τη Λάπηθο και ακολούθησε διάλεξη από τη Δρα. Αρετή Δημοσθένους με θέμα «Οικογένεια την εποχή της Παγκοσμιοποίησης, Διαζύγια Σύγχρονα προβλήματα»

Στις 25 Μαρτίου μέλη του Σωματείου μας συμμετείχαν στην παρέλαση της Εθνικής Επετείου του 1821 που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Στις 2 Απριλίου τελέστηκε με συμμετοχή και του Σωματείου μας το μνημόσυνο της Ηρωίδας Ευφροσύνης Προεστού στον Ιερό Ναό Φανερωμένης και ακολούθως κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της στο Λήδρα Πάλας.

Στις 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η 2η συνεδρία του Δ.Σ. του Σωματείου μας στο εστιατόριο Βασιλικής στη Χοιροκοιτία.

Στις 3 Μαίου γίνεται ραδιοφωνική εκπομπή από το 1ο πρόγραμμα του ΡΙΚ στο πρόγραμμα της Έλενας Χαραλάμπους με συμμετοχή του Προέδρου του Σωματείου, του Προέδρου της Νεολαίας του Δήμου και του Δημάρχου Λαπήθου με θέμα τη Λάπηθο και τις δραστηριότητες των Οργανωμένων Συνόλων της Λαπήθου στη προσφυγιά.

Στις 7 Μαίου πραγματοποιήθηκε η 20η Συνεστίαση Λαπηθιωτών και φίλων σε συνεργασία με το Δήμο Λαπήθου. Το συναπάντημα των Λαπηθιωτών έγινε στην Ακτή του Κυβερνήτη GOVERNOR΄S BEACH στο κέντρο Φάρος. Η προσέλευση των Λαπηθιωτών αυτή τη φορά ήταν αθρόα και απόλαυσαν ένα ευχάριστο συναπάντημα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε επίσης Τόμπολα.

Στις 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση Ημέρας του Παιδιού στους εξωτερικούς χώρους του Δήμου Λαπήθου με συμμετοχή παιδιών.Φέτος η προσέλευση των παιδιών ήταν λιγότερη αλλά με επιτυχία.

Στις 25 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε Μικρή Κρουαζιέρα της Νεολαίας του Δήμου Λαπήθου με αφετηρία το λιμάνι της Λάρνακας με καλή συμμετοχή των νέων, μετά από εισήγηση του Σωματείου μας προς τη νεολαία. Για τη πραγματοποίηση της κρουαζιέρας συνέδραμε το Σωματείο μας προσφέροντας οικονομική ενίσχυση προς το Συμβούλιο Νεολαίας.

Στις 5 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η 3η συνεδρία του Δ.Σ. του Σωματείου μας στο εστιατόριο Βασιλικής στη Χοιροκοιτία.

Στις 23 Ιουλίου μέχρι 28 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν οι αντικατοχικές εκδηλώσεις της επαρχίας Κερύνειας με την ενεργό συμμετοχή του Σωματείου μας. Πορεία κατεχομένων χωριών της επαρχίας μας, εκδήλωση Τύμβου και επισκέψεις για επίδοση ψηφισμάτων.

Στις 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 4η και τελευταία συνεδρία του Δ.Σ. για το έτος 2017. Η τελευταία συνεδρία του Δ.Σ. ήταν καθοριστική γιατί αναλώθηκε στο θέμα της διεξαγωγής της επετειακής εκδήλωσης του Σωματείου μας, για τα 30 χρόνια δράσης και προσφοράς του από της ίδρυσής του καθώς επίσης της παρουσίασης του εκδοθέντος Λευκώματός του και της κλήρωσης του λαχείου. Σημαντικό επίσης της ίδιας συνεδρίας ήταν η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. να εγκρίνει ψήφισμα το οποίο ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου σε σχέση με το Εθνικό μας θέμα που αφορούσε τις εξελίξεις του Γκραν Μοντάνα.

Στις 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Δήμο Λαπήθου και τη Σχολική Εφορεία η εκδήλωση βράβευσης των Αρίστων Αποφοίτων σχολικής χρονιάς 2016 – 2017.

Στις 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδρομή Λαπηθιωτών Συνταξιούχων στη περιοχή της Λάρνακας και συγκεκριμένα στο Ψεματισμένο, Άγ. Γεώργιο Αλαμάνου, Ζύγι και με κατάληξη στο κέντρο Λεμονόκηποι στο Μαρόνι.

Στις 28 Σεπτεμβρίου μεταδίδεται από το ΡΙΚ στο πρόγραμμα της Αθηνάς Βιολάρη ραδιοφωνική εκπομπή, για τις δραστηριότητες του Σωματείου και ενημέρωση για την επικείμενη εκδήλωση των 30 χρόνων που πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου. Στην εκπομπή συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Σωματείου.

Στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Οίκημα της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία η πανηγυρική εκδήλωση του Προσφυγικού Σωματείου «Η ΛΑΠΗΘΟΣ» με την ευκαιρία των 30 χρόνων ίδρυσής του και παρουσίασης του Λευκώματός του.

Η εκδήλωση περιλάμβανε χαιρετισμούς, βραβεύσεις και μουσικό πρόγραμμα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος Της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Της Βουλής των Αντιπροσώπων, Βουλευτές Κοινοβουλευτικών Κομμάτων Πρόεδροι Προσφυγικών Σωματείων και Κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κοινοτάρχες Λαπήθου και Λαπηθιώτες.

Στις 7 Οκτωβρίου μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μ.Βρεττανίας ο Πρόεδρος του Σωματείου αντιπροσώπευσε το Δ.Σ. του Σωματείου στον καθιερωμένο χορό του Λεμονιού στο Λονδίνο, όπου παρουσίασε και το Λεύκωμα, με θετικό αποτέλεσμα να εκτιμηθεί από τους Απόδημους μας και να διατεθεί ικανοποιητικός αριθμός βιβλίων.
Τελευταία παρουσία του Σωματείου μας στη λήξη της θητείας του, έκλεισε με την συμμετοχή μελών του Σωματείου στην παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Δημήτρης Μηνάς

Πρόεδρος Προσφυγικού Σωματείου «Η ΛΑΠΗΘΟΣ»

 

 

 

ΟΝΟΜΑ ΜΕΛΟΥΣ

 

 ΕΠΩΝΥΜΟ ΜΕΛΟΥΣ
 

1

Δημήτρης

Μηνά

99609670

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

2

Ρένος

Κουμή

99323027

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

3

Άντρη

Βλάμη

99676760

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

4

Ανδρέας

Σάββα

99377033

ΒΟΗΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

5

Λεύκος

Ελευθερίου

99315197

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

6

Γιώργος

Φυττής

99528723

ΒΟΗΘΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ Γ ΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

7

Ερωτόκριτος

Θωμά

99440654

ΤΑΜΙΑΣ

 

8

Χαρίτος

Φυττής

96301781

ΒΟΗΘΟΣ ΤΑΜΙΑΣ

 

9

Αναστασία

Κοτσώνη

99640632

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΗΣ & ΤΥΠΟΥ

 

10

Ανδρέας

Κόμπος

99697204

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

11

Χριστιάνα

Κυπριανίδου

99115865

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

12

Αναστασία

Κουρούγιαννη

99111751

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

13

Ελίνα

Χατζηγαβριήλ

96526576

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

14

Αντρέας

Ευθυμίου

99891990

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

15

Πανίκος

Μιχαήλ

99413123

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

16

Ανδρέας

Αγαπίου

96568257

ΜΕΛΟΣ

 

17

Παύλος

Αριστείδου

99423917

ΜΕΛΟΣ

 

18

Ελπίδα Γ.

Βούτουνου

99908787

ΜΕΛΟΣ

 

19

Νίκος

Ευθυμίου

99682777

ΜΕΛΟΣ

 

20

Ανδρέας

Ιακώβου

99898939

ΜΕΛΟΣ

 

21

Πανίκος

Ιακώβου

99628520

ΜΕΛΟΣ

 

22

Χριστίνα

Ισκαντάρ

99819977

ΜΕΛΟΣ

 

23

Ανδρέας

Ιωάννου

99550430

ΜΕΛΟΣ

 

24

Νίκος Ι.

Καλαμαρά

99307954

ΜΕΛΟΣ

 

25

Πέτρος

Κότσαπας

99180561

ΜΕΛΟΣ

 

26

Κυριάκος

Κουμή

99631975

ΜΕΛΟΣ

 

27

Σάββας

Κουρούγιαννης

99460690

ΜΕΛΟΣ

 

28

Ματθαίος

Μαστραππάς

99797779

ΜΕΛΟΣ

 

29

Μαίρη

Μιχαήλ

99806565

ΜΕΛΟΣ

 

30

Χρύσω Π.

Μιχαήλ

99279490

ΜΕΛΟΣ

 

31

Μάρω

Οδυσσέως

99200551

ΜΕΛΟΣ

 

32

Κωνσταντίνος

Παντέχης

99641811

ΜΕΛΟΣ

 

33

Ελένη Κ.

Πιερή

99308451

ΜΕΛΟΣ

 

34

Χρίστος

Προεστός

99400980

ΜΕΛΟΣ

 

35

Κώστας

Πρωτογέρου

99443109

ΜΕΛΟΣ

 

36

Νίκος Α.

Σάββα

99622098

ΜΕΛΟΣ

 

37

Πολυξένη

Συμεού

99877555

ΜΕΛΟΣ

 

38

Δώρος

Χαριτωνίδης

99513655

ΜΕΛΟΣ

 

39

Νατάσα

Χατζηγαβριήλ

99404443

ΜΕΛΟΣ

 

40

Νικολέττα

Χριστοδούλου

99963094

ΜΕΛΟΣ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015 στα προσωρινά Γραφεία του Δήμου Λαπήθου στη Λευκωσία, η ανά διετία προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Προσφυγικού Σωματείου «Η ΛΑΠΗΘΟΣ».

Το Προεδρείο, το οποίο διηύθυνε και τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, απαρτιζόταν από τους κ.κ. Σοφοκλή Φυττή, Βουλευτή Κερύνειας και πρώην Πρόεδρο του Σωματείου, τον Δήμαρχο Λαπήθου Νεοπτόλεμο Κότσαπα και τον πρώην Δήμαρχο Λαπήθου Άθω Ελευθερίου. Την πενταμελή ομάδα του Προεδρείου συμπλήρωναν η κα. Μαρία Κρεμμού, Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαπήθου και η κα. Στάλω Κουκουμά-Μαστραπά εκ μέρους της Σχολικής Εφορείας Λαπήθου. Των εργασιών προήδρευσε ο κ. Σοφοκλής Φυττής.

Ο Πρόεδρος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Σταυρινός κατέθεσε τον Απολογισμό των Πεπραγμένων του Σωματείου της τελευταίας διετίας 2014-2015, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του η Αντιπρόεδρος κα. Λένα Κάκουρου-Καπνουλλά.

Ακολούθησε ανάλυση των Ταμιακών Δεδομένων του Σώματος από την Ταμία κα. Γεωργία Παντέχη-Παντούρη και την Ελεγκτική Επιτροπή που έλεγξε τους Ταμιακούς Λογαριασμούς.
Μετά την έγκριση των πεπραγμένων και των ταμιακών από την Γενική Συνέλευση ακολούθησε γενική συζήτηση, έγιναν εισηγήσεις, ακούστηκαν παρατηρήσεις και οι εργασίες έκλεισαν με την εκλογή του νέου 40μελούς Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη διετή θητεία.

Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρία στις 17 Νοεμβρίου 2015 στην Κοφίνου καταρτίστηκε σε Σώμα, σύμφωνα με τις διατάξεις και τους κανονισμούς που προνοεί το καταστατικό του Σωματείου ως ακολούθως:

Εκτελεστικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Δημήτρης Μηνά, Αντιπρόεδρος: Ρένος Κουμή, Γραμματέας: Μαίρη Μιχαήλ, Βοηθός Γραμματέα: Πολυξένη Συμεού, Οργανωτικός Γραμματέας: Λεύκος Ελευθερίου, Βοηθός Οργανωτικός Γραμματέα: Γιώργος Φυττής, Ταμίας: Γιωργούλλα Παντούρη Παντέχη, Βοηθός Ταμία: Αθηνά Νικολαίδου, Γραμματέας Τύπου και Διαφώτισης: Αναστασία Κουρούγιαννη, Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων: Κυριάκος Χρ. Κουμή, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων: Έλενα Κρεμμού, Υπεύθυνος Εκδηλώσεων: Πανίκος Μιχαήλ, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων: Αναστασία Κατσώνη Λοή, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων: Δέσπω Μασούρεκκου, Υπεύθυνος Εκδηλώσεων: Αντρέας Ιωάννου.


Μέλη
Λένα Καπνουλλά-Πιερή, Μαριλένα Α. Κόμπου, Δέσπω Πολυδώρου, Αντρέας Νικηταράς, Ελπίδα Γαβριήλ Βούτουνου, Μάρω Οδυσσέως, Κωνσταντίνος Παντέχης, Χρήστος Προεστός, Δώρος Χαριτωνίδης, Στέλιος Χ’’Ηλία, Παύλος Αριαστείδου, Νίκος Ι. Καλαμαρά, Κύπρος Κύπρου, Νατάσα Ποταμίτου Κουμή, Ανδρέας Ν. Σάββα, Λέανδρος Ν. Σάββα, Νίκος Σάββα, Νίκος Ευθυμίου, Πανίκος Ιακώβου, Χάρης Καλοζώης, Ανδρέας Κόμπος, Σωτήρης Κόμπος, Χρυσούλλα Μιχαήλ, Μαρία Ππάσιου, Χαρίτος Φυττής.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΠΗΘΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λαπήθου έχει ιδρυθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Λαπήθου και με ενέργειες που έγιναν το 2ο εξάμηνο του 2003.

Στις 7 Οκτωβρίου 2003, υποβλήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, η αίτηση για εγγραφή του Ιδρύματος. Η αίτηση εγκρίθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2004, με την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού εγγραφής.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ήταν 10μελές και το αποτελούσαν οι ακόλουθοι:

 1. Άθως Ελευθερίου Πρόεδρος
 2. Nεοπτόλεμος Κότσαπας Αντιπρόεδρος
 3. Κωνσταντίνος Παντέχης Γραμματέας
 4. Παύλος Αριστείδου Β. Γραμματέας
 5. Ανδρέας Μούρεττος Ταμίας
 6. Γιαννάκης Χριστοφίδης Β. Ταμίας
 7. Ανδρέας Ευαγγέλου Μέλος
 8. Βασίλειος Μαντράλης Μέλος
 9. Ελένη Κάκουρου Μέλος
 10. Νίκος Ευαγγέλου Μέλος


Το Διοικητικό Συμβούλιο για την περίοδο 01/01/2007 μέχρι 31/12/2011, αποτελούν οι ακόλουθοι:

Άθως Ελευθερίου Πρόεδρος Ιδρύματος

Γιαννάκης Χριστοφίδης Αναπληρωτής Πρόεδρος

Ελένη Πιερή Γραμματέας

Σούλλα Μούρεττου Βοηθός Γραμματέας

Βασίλης Μαντράλης Ταμίας

Γιάννος Κρεμμός Βοηθός Ταμίας

Παύλος Αριστείδου Μέλος

Δημήτρης Μηνά Μέλος

Χριστόδουλος Τσιμούρης Μέλος

Νίκος Ευαγγέλου Μέλος


ΙΣΤΟΡΙΑ – ΣΚΟΠΟΙ

Οι σκοποί του Ιδρύματος είναι οι ακόλουθοι:
α) Η ανάπτυξη, διαφύλαξη και συντήρηση της μνήμης, των ηθών και εθίμων, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων της περιοχής Λαπήθου και η προς τούτο ανάπτυξη της επιστημονικής και ιστορικής γνώσης και η άνοδος της πολιτιστικής και πνευματικής στάθμης των Λαπηθιωτών και του Κυπριακού λαού σαν συνόλου.

β) Η συνένωση όλων των εκτοπισθέντων Λαπηθιωτών ανεξάρτητα από Κομματική ή ιδεολογική τοποθέτησή τους και η διατήρηση μεταξύ τους άσβεστης της επιθυμίας τους για επιστροφή στη Λάπηθο.

γ) Η ανάπτυξη και σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ όλων των Λαπηθιωτών καθώς και των αποδήμων και όλων των Κυπρίων ιδιαίτερα των προσφύγων, η εξύψωση του φρονήματός τους και η καλλιέργεια πνεύματος αγωνιστικότητας, ενότητας, συνεργασίας, αλληλοβοήθειας και αλληλοκατανόησης.

δ) Η ανεπιφύλαχτη και με κάθε μέσο ενίσχυση του αγώνα και των δικαίων του Κυπριακού λαού, για τον τερματισμό της Τουρκικής κατοχής και η ασφαλής επιστροφή των Λαπηθιωτών και όλων των προσφύγων στα σπίτια και τη γη τους, κάτω από συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας.

ε) Η παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Λαπηθιώτες οι οποίοι είτε ανήκουν σε πολύ χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, είτε είναι ηλικιωμένοι και χρειάζονται τη φροντίδα μας.

Τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών του Ιδρύματος είναι:
α) Η ανέγερση οικήματος σκοπός του οποίου θα είναι:

1. Κατά τη διάρκεια της προσφυγιάς:
Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και η εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος του Δήμου, όπως και η εξυπηρέτηση των πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών αναγκών του συνόλου των Λαπηθιωτών.
Για τούτο και το Ίδρυμα θα περιλαμβάνει γραφεία για το Δήμο, το Σωματείο, και τα υπόλοιπα οργανωμένα σύνολα της Λαπήθου, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσα πολλαπλής χρήσεως (συγκεντρώσεων / εκδηλώσεων), πρόνοια για Συνεργατικό Ίδρυμα, Μουσείο, Βιβλιοθήκη και άλλους χώρους.

2. Μετά την επιστροφή των Λαπηθιωτών στις πατρογονικές τους εστίες:
Η χρησιμοποίηση του Ιδρύματος ως Κοινωφελούς ΄Εργου (Πολιτιστικού Ιδρύματος ή Ευαγούς Ιδρύματος ή Ερευνητικού Ιδρύματος) υπέρ των Λαπηθιωτών, όπως θα αποφασισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.

β) Η οργάνωση εκδηλώσεων (λογοτεχνικών, καλλιτεχνικών, μουσικών, θεατρικών, αθλητικών, εκθέσεων κ.α.) με σκοπό την καλλιέργεια του πνευματικού επιπέδου των Λαπηθιωτών.

γ) Η δημιουργία μουσείου Λαϊκής τέχνης.

δ) Η δημιουργία βιβλιοθήκης.

ε) Η παροχή χορηγημάτων, χρηματοδοτήσεων ή διευκολύνσεων με σκοπό την επιστημονική ή / και λαογραφική έρευνα που αφορά την περιοχή της Λαπήθου και η έκδοση ή δημοσίευση, η συμμετοχή εις την έκδοση και δημοσίευση των σχετικών μελετών και η συγκέντρωση, μελέτη, έρευνα, αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Λαπήθου και της ευρύτερης περιοχής Κερύνειας, με σκοπό τη διαφύλαξη, προστασία και διάσωσή τους και η προς τον σκοπό τούτο ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

στ) Η σύνδεση και ο συντονισμός με παρόμοια Ιδρύματα, Σωματεία ή Οργανισμούς με σκοπό την αλληλοενημέρωση και συνεργασία.

ζ) Η οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα η οποία ήθελε αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και είναι συναφής με τους σκοπούς του Ιδρύματος.


Οι πόροι του Ιδρύματος είναι:
Οι πόροι του Ιδρύματος θα προέρχονται από εκδηλώσεις του Δήμου, εισφορές, δωρεές, κληροδοτήματα, επιχορηγήσεις, δικαιώματα εισόδου και χρήσεως των διαθέσιμων χώρων και οποιαδήποτε άλλα έσοδα.

Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς και τα άρθρα του Καταστατικού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Λαπήθου αποτελούν ο εκάστοτε Δήμαρχος και όλα τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με δύο πρώην Δημάρχους.

Το ενδεκαμελές Δ.Σ. αποτελούν οι εξής:

Νεοπτόλεμος Κότσαπας  –  Πρόεδρος

Σούλλα Μούρεττου Αναπληρωτής  –  Πρόεδρος

Ανδρέας Κόμπος  –  Γραμματέας

Ανδρέας Ιακώβου –  Ταμίας

Δημήτρης Μηνά –  B. Γραμματέας

Ματθαίος Μαστραππάς –  B. Ταμίας

Ανδρέας Αγαπίου –  Μέλος

Ανδρέας Κόμπος –  Μέλος

Γεώργιος Χ. Φυττής –  Μέλος

Ντίνος Ευθυμίου –  Μέλος

Νίκος Ευαγγέλου –  Μέλος, ως πρώην Δήμαρχος

Αθως Ελευθερίου –  Μέλος, ως πρώην Δήμαρχος

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΛΑΠΗΘΟΥ, ΚΑΡΑΒΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ (ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ)

ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Σημείωμα του Προέδρου του Συνδέσμου κ. Σάββα Παυλίδη
πρώην Συμβούλου Εκπαίδευσης Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας Λονδίνου,
Επιθεωρητή-Προϊσταμένου Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής Μ. Βρετανίας

Ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λαπήθου και ΚαραβάΜ. Βρετανίαςιδρύθηκε το 1985. Προήλθε δε από τη συνένωση του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου και των αποδήμων Κυπρίων στη Μ. Βρετανία με καταγωγή τον Καραβά.

Ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λαπήθου Μεγάλης Βρετανίαςείχεν ιδρυθεί στις αρχές του 1983. Τον Απρίλη δε του 1984 είχε διοργανωθεί στο EdisonCentreτου Βορείου Λονδίνουη πρώτη συνεστίαση των μελών, όπου προσήλθαν πάρα πολλοί συγχωριανοί. Η συγκίνηση όλων ήταν απερίγραπτη. Το 1985 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνενωθεί ο Σύνδεσμος με τους απόδημους Καραβιώτες. Συγκλήθηκε Καταστατική Συνέλευση κι ο Σύνδεσμος μετονομάστηκε σε Σύνδεσμο Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας. Εκλέγηκε δε νέο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείτο από αποδήμους με καταγωγή τις δύο αυτές κωμοπόλεις, καθώς και άτομα, που κατάγονταν από γειτονικές κοινότητες.

Ανάμεσα στους πρωτοπόρους ιδρυτές του Συνδέσμου συγκαταλέγονται και οι ακόλουθοι:

Χρυσόστομος Παπαπαύλου, Ανδρέας Γιαννακού, Γιώργος Καράμανος, Χρίστος Καλημέρας, ΧριστάκηςΚαριολής, ΑνδρέαςΣωκράτους, Ντίνος Αποστολίδης, Νίκος Καλλής, Γιάννης Ανδρέου, Σάββας Σούπασιης, Σώτος Σιακίδης και Σέργιος Φλωρίδης.

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιοεκλέγηκεστα πλαίσια των εργασιών της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου μας, που έγινε στις 19 Απριλίου 2015. Καταρτίσθηκε δε σε σώμα ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Σάββας Παυλίδης

Επίτιμος Πρόεδρος: Χρυσόστομος Παπαπαύλου

Αντιπρόεδρος: ΧριστάκηςΚαριολής

Γενική Γραμματέας: Αφροδίτη Γεωργίου

Βοηθός Γραμματέας: Τασούλα Τζιρκαλλή

Γενικός Ταμίας: Πάρης Γεωργίου

Βοηθός Ταμίας: Σάββας Γαβριήλ

Οργανωτικός Γραμματέας: Γεώργιος Χριστοδούλου

Βοηθοί Οργανωτικοί Γραμματείς: Ντίνος Αποστολίδης, Σούλα Crouch

Υπεύθυνος Νεολαίας: Λεωνίδας Χριστοδούλου

Σύμβουλοι: Πανίκος Ξενοφώντος, Κούλα Πάρτου, Διομήδης Παναγιώτου και Σάββας Σούπασιης

Με στόχο το συντονισμό των προσπαθειών του, την εξασφάλιση στήριξηςτων ενεργειών του και τη διευκόλυνση υλοποίησης των σκοπών και επιδιώξεών τουτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου συνεργάζεταιδιαχρονικά με τους εκάστοτε Δημάρχους Λαπήθου (σήμερα τον κ. Νεοπτόλεμο Κότσαπα),Καραβά (σήμερα τον κ. Γιάννη Παπαϊωάννου) και Κερύνειας (σήμερα τον κ. Γλαύκο Καριόλου). Συνεργάζεται επίσης με τους εκάστοτε Προέδρους των αδελφών Προσφυγικών Σωματείων της Κύπρου « Η ΛΑΠΗΘΟΣ»(σήμερα με τον κ. Ανδρέα Σταυρινό)και «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ» (σήμερα τον κ. Νίκο Χατζηστεφάνου) και τους Προέδρους των αδελφών Σωματείων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Αυστραλίας.

Οι κύριοι σκοποί και στόχοι του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας είναι η καλύτερη γνωριμία των μελών του, η στήριξη και αλληλοβοήθειαμεταξύ τους, η σύσφιξη των σχέσεων και δεσμών μεταξύ των αποδήμων συγχωριανών και συμπατριωτών μας, η διατήρηση άσβεστης της μνήμης της υπόδουλης πατρώας γης, η ενημέρωση των νέων γενεών των αποδήμων μας για το γεωγραφικό χώρο, τις φυσικές ομορφιές, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις και τη ζωή των κατοίκων των κατεχόμενων από τους Τούρκους κωμοπόλεών μας Λάπηθο και Καραβά, όπως και των σκλαβωμένων χωριών της περιοχής και ολόκληρης της Επαρχίας Κερύνειας (Λάρνακας Λαπήθου και άλλα), καθώς και η συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα της ιδιαίτερης πατρίδας μας Κύπρουμε στόχο την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας και επιστροφή μας στον τόπο της καταγωγής μας, στασπίτια και τις περιουσίες μας σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας και ισονομίας, ελευθερίας και δημοκρατίας, με εξασφαλισμένα όλα ανεξαίρετα τα ανθρώπινα δικαιώματά μας.

Για την επίτευξη των πιο πάνω σκοπών και στόχων το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας αναπτύσσει αξιέπαινη εθνική, θρησκευτική, κοινωνική, πολιτιστική και φιλανθρωπική δράση.Στα πλαίσια δικών του πρωτοβουλιών αλλά και ως ενεργό και δραστήριο μέλος αναγνωρισμένων από την εκάστοτε Κυπριακή Κυβέρνηση συλλογικών οργανώσεων, που εκπροσωπούν επίσημα την παροικία στο εξωτερικό, όπως είναι η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία (ΕΚΟ), με την οποία διατηρούμε στενότατες σχέσεις συνεργασίας, ο Σύνδεσμός μας:

 • συμμετέχει με κάθε δυνατό τρόπο στις οργανωμένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυπριακής Ομογένειας Μεγάλης Βρετανίας,που προωθούν τον αγώνα του κυπριακού λαού για απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας και επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες, καθώςκαι σε κάθε είδους εθνικές κινητοποιήσεις και αντικατοχικές εκδηλώσεις για στήριξη του απελευθερωτικού αγώνα της ημικατεχόμενης Κύπρου μας (συνέδρια, πορείες διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις κλπ.)
 • εκπροσωπείται σε όλες τις συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας από τον Πρόεδρό του κ. Σάββα Παυλίδη
 • λαμβάνει ενεργό μέρος στα Παγκόσμια Συνέδρια Αποδήμων και υποβάλλει εισηγήσεις για διάφορα θέματα, που απασχολούν τους απόδημους συμπατριώτες
 • συνεργάζεται στενά, πέραν της συνεργασίας του με την ΕΚΟ, και με το LobbyforCyprus, του οποίου είναι επίσης ενεργό μέλος
 • εκπροσωπείται στις συνεδρίες του LobbyforCyprus
 • πραγματοποιεί με κάθε ευκαιρία επαφές με δημοτικούς άρχοντες και συμβούλους, με΄Αγγλους βουλευτές της περιοχής διαμονής των μελών του, με διάφορους κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας προς ενημέρωσή τους για το κυπριακό
 • ασκεί πολιτικές πιέσεις σε διάφορα επίπεδα για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο
 • ενεργεί προς διάφορες κατευθύνσεις για σκοπούς ορθής ενημέρωσης των αρμοδίων πολιτικών παραγόντων και της βρετανικής κοινής γνώμης για το κυπριακό πρόβλημα
 • προωθεί τη συνεργασία με τα αδελφάπροσφυγικά σωματεία “H ΛΑΠΗΘΟΣ” και “O ΚΑΡΑΒΑΣ”, που έχουν έδρα τους τη Λευκωσία
 • συμμετέχει σε συναντήσεις οργανωμένων συνόλων των προσφύγων συγχωριανών μας, που διαμένουν στην Κύπρο, με εκπροσώπους των αποδήμων συγχωριανών μας
 • προωθεί την αναβίωση των ηθών και εθίμων του τόπου μας και των θρύλων και παραδόσεων του λαού μας. (Ο “Χορός του Λεμονιού” αποτελεί σίγουρα απτό δείγμα της προσπάθειας για αναβίωση των πατροπαράδοτων εθίμων μας και για προώθηση του εθνικού μας προβλήματος μέσω της προβολής του πολιτισμού μας. Ο Χορός διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο και παρευρίσκονται τόσο οι Δήμαρχοι Λαπήθου και Καραβά και εκπρόσωποι των Προσφυγικών μας Σωματείων, που εδρεύουν στην Κύπρο, όσο και υψηλοί αξιωματούχοι της Ελληνοκυπριακής Ομογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου, εκπρόσωποι αγγλικών τοπικών αρχών και πλήθος αποδήμων συμπατριωτών μας. Οι τελευταίοι τέσσερις Χοροί μας οργανώθηκαν με τεράστια επιτυχία στις 15 Οκτωβρίου 2011,στις 20 Οκτωβρίου 2012, στις 30 Νοεμβρίου 2014 και στις 11 Οκτωβρίου 2014και ενθουσίασαν όσους παρευρέθηκαν.)
 • αναλαμβάνει πρωτοβουλίες,σε συνεργασία με την ΕΚΟ, αξιοποιώντας πλήρως τις κατά καιρούς επισκέψεις στο Λονδίνο των Δημάρχων Λαπήθου, Καραβά και Κερύνειας, καθώς και των Προέδρων των Προσφυγικών Σωματείων «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ» και «Η ΛΑΠΗΘΟΣ», όπως και άλλων παραγόντων των κατεχόμενων κωμοπόλεων και κοινοτήτων μας, για τη διευθέτηση επίσημων επαφών των εν λόγω αξιωματούχων επισκεπτών με ΄Αγγλους πολιτικούς (εκπροσώπους της Βρετανικής Κυβέρνησης, βουλευτές, δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους κλπ.) για προβολή του κυπριακού προβλήματος
 • επιτελεί σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και παρέχει οικονομική στήριξη και σε είδος βοήθεια σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας
  Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά όλα τα μέλη, τους φίλους και υποστηρικτές του Συνδέσμου μας, που στηρίζουν σημαντικά το έργο μας και συμβάλλουν ουσιαστικά στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεών μας με ποικίλους τρόπους,όπως δωρεές, εισφορές, συνδρομές, δώρα για τις κληρώσεις μας, διαφημίσεις για το αναμνηστικό μας ετήσιο λεύκωμα κλπ.

Ευχαριστούμε επίσης τους ΔημάρχουςΛαπήθου,Καραβά και Κερύνειας, τους Προέδρους των προσφυγικών μαςσωματείων, που εδρεύουν στην Κύπρο, για την προσφερόμενη διαχρονικά πρόθυμη και αμέριστη στήριξή τους, καθώς και τις συνεργαζόμενες μαζί μας πάμπολλεςπαροικιακές οργανώσεις και σωματεία για την πολύτιμη βοήθειά τους στο δύσκολο έργο του Συνδέσμου μας.

Στη Σχολική Εφορεία Λαπήθου εκλέγηκαν επτά Μέλη, ενώ άλλα τέσσερα διορίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο ως ισότιμα Μέλη για να αποτελέσουν το Διοικητικό Συμβούλιο που είναι ενδεκαμελές.

Οι επτά εκλεγέντες είναι:

Γεωργία Παντέχη – Παντούρη (επανεκλογή),
Καπνουλλά Λένα (επανεκλογή).

ενώ τα νέα Μέλη είναι οι:

Δημήτρης Χρ. Τσιμούρης,
Νικόλας Θρασυβούλου,
Δέσπω Σπύρου Σιακαλλή,
Πέτρος Κότσαπας,
Λεύκος Ελευθερίου.

Από το Δήμο Λαπήθου διορίστηκαν οι:

Ανδρέας Αγαπίου,
Ματθαίος Μαστραππάς,
Γεώργιος Χ. Φυττής,
Ντίνος Ευθυμίου.

Η Σχολική Εφορεία Λαπήθου συνήλθε στην πρώτη της συνεδρία στις 31 Ιανουαρίου 2017 και καταρτίστηκε σε Σώμα ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Γεωργία Παντέχη – Παντούρη. Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Χρ. Τσιμούρης. Ταμίας: Ανδρέας Αγαπίου και Γραμματέας: Νικόλας Θρασυβούλου. Οι υπόλοιποι επτά είναι τα Μέλη της Σχολικής Εφορείας Λαπήθου.

 

Σχολικές Επιτροπές και Εφορείες Λαπήθου

Τα σχολεία της Λαπήθου – Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση – διοικούσαν οι Σχολικές Επιτροπές, όπως λέγονταν παλαιότερα και οι Εφορείες όπως μετονομάστηκαν ύστερα.

Ο θεσμός της Σχολικής Επιτροπής δρούσε με την ίδρυση των πρώτων Δημοτικών Σχολείων που λειτούργησαν στις Πάνω Ενορίες (Αγία Αναστασία – Αγία Παρασκευή) το 1855 – 1856. Οι επιτροπές αυτές είχαν πρόεδρο το Μητροπολίτη Κυρηνείας και μέλη ήταν οι ιερείς και οι επίτροποι των εκκλησιών. Οι Σχολικές Επιτροπές χειρίζονταν τις ανάγκες των σχολείων δηλαδή διόριζαν το διδακτικό προσωπικό, επέβαλλαν και εισέπρατταν τις εισφορές από τη Μητρόπολη, τις εκκλησίες, τους εύπορους δωρητές και τα δίδακτρα των μαθητών.

Όταν ιδρύθηκε το πρώτο κοινοτικό σχολείο της Λαπήθου το 1865 που κτίστηκε στο βράχο της Λαπήθου (εκείνο που αργότερα ονομάστηκε Α΄ Αστική Λαπήθου) η Σχολική Επιτροπή είχε πρόεδρο το Μητροπολίτη Κερύνειας και αντιπροσώπους τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους όλης της Λαπήθου.

΄Οταν οι ΄Αγγλοι πήραν την Κύπρο από τους Τούρκους το 1878, για μικρό χρονικό διάστημα τη διαχείριση των σχολείων ανέλαβαν οι ιερείς και οι κοινοτάρχες. Όταν η Αγγλική Αποικιοκρατία ανέλαβε την διοίκηση της Δημοτικής Εκπαίδευσης με την ίδρυση του Γραφείου Παιδείας, ανέλαβε και τους διορισμούς και μεταθέσεις όπως και άλλα ζητήματα της Δημοτικής Εκπαίδευσης (ενώ της Μέσης Εκπαίδευσης παρέμεινε στις Σχολικές Εφορείες), ως την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960.

Πρόεδροι της Σχολικής Εφορείας του Ελληνικού Γυμνασίου Λαπήθου από την ίδρυσή του ως την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960, ήταν:

1. Ευθύβουλος Παρασκευαϊδης: 1923 – 1925

2. Χαρίτων Αθανασιάδης: 1925 – 1926 και 1929 – 1932

3. Νικόλαος Πύργος: 1926 – 1929 και 1932 – 1935

4. Δημοσθένης Καλλιάδης: 1935 – 1938

5. Σάββας Χριστοφίδης: 1938 – 1960

Με την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960, τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια περιήλθαν στην Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση. Με τη διάλυσή της τη διοίκηση της Εκπαίδευσης (Δημοτικής και Μέσης) ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας.

Η πρώτη Σχολική Εφορεία που διόρισε η Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση (υπό τον κ. Κωνσταντίνο Σπυριδάκη) ήταν:
1. Φειδίας Παρασκευαϊδης: Πρόεδρος

2. Κώστας Ταλιαδώρος: Αντιπρόεδρος

3. Ανδρέας Αλλαμένος: Γραμματέας

4. Διονύσιος Σιακαλλής: Ταμίας

5. Μαρούλα Λαδόμματου: Μέλος

6. Τεύκρος Μούρεττος: Μέλος

7. Νικόδημος Καλημέρας: Μέλος

Στη δικαιοδοσία της Σχολικής Εφορείας ήταν το Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου και τα Δημοτικά Σχολεία Λαπήθου.

 

Μέχρι το 1974 Πρόεδροι της Σχολικής Εφορίας διετέλεσαν οι:

1. Κώστας Ταλιαδώρος

2. Γεώργιος καζέλης

3. Κώστας Γερμανός

 

Τα καθήκοντα της Σχολικής Εφορείας ήταν πολλαπλά:
Διαχειρίζετο την περιουσία των Σχολείων, φρόντιζε για τις στεγαστικές ανάγκες, τον εξοπλισμό κ.ά. Επέβαλλε τα «σχολικά» στους κατοίκους της Λαπήθου ανάλογα με τα εισοδήματά τους, και στους μαθητές του Γυμνασίου δίδακτρα ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους. Αργότερα τα δίδακτρα καταργήθηκαν και μπήκε το εσωτερικό ταμείο.

Το 1974, που ο Αττίλας εισέβαλε στην Κύπρο, οι μαθητές των Δημοτικών και του Γυμνασίου της Λαπήθου, σκορπίστηκαν στην προσφυγιά. Η Σχολική Εφορεία της Λαπήθου τα πρώτα χρόνια μετά το 1974, αδρανοποιήθηκε αναμένοντας την ώρα της επιστροφής.

Αργότερα το Υπουργείο Παιδείας, για εθνικούς λόγους, αποφάσισε την ανασύσταση των Σχολικών Εφορειών των κατεχόμενων κοινοτήτων. Τα καθήκοντά τους διαφοροποιήθηκαν. Περιορίζονται στη διοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης και του πόθου της επιστροφής. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι: η βράβευση των αριστούχων αποφοίτων Λυκείων με καταγωγή τη Λάπηθο. Μνημόσυνα αποθανόντων καθηγητών, δασκάλων, εφόρων και ευεργετών των εκπαιδευτηρίων της Λαπήθου. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται με χορηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Τα μέλη των Σχολικών Εφορειών διορίζονταν από την Κυβέρνηση.

Τα μέλη της Σχολικής Εφορείας Λαπήθου για την περίοδο 2002 μέχρι το 2006 ήταν:

1. Ανδρέας Αλλαμένος : Πρόεδρος

2. Γεώργιος Κανιός : Αντιπρόεδρος

3. Χρυστάλλα Μαστραππά : Γραμματέας

4. Μιχάλης Πατσάλης : Ταμίας

5. Γιάννης Παρμάτζιας : Μέλος

6. Χριστάκης Χριστοδούλου : Μέλος

7. Πανίκος Ιακώβου : Μέλος

8. Ελένη ΧΧαρίτου : Μέλος

9. Ανδρέας Αντωνίου : Μέλος


ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΟΡΙΑ ΛΑΠΗΘΟΥ 2007 – 2011

Οι πρώτες εκλογές για την Σχολική Εφορεία Λαπήθου στην προσφυγιά, έγιναν στις 17 Δεκεμβρίου 2006. Στις εκλογές αυτές εκλέγηκαν τα ακόλουθα άτομα:
1. Χρυστάλλα Μαστραππά – Κουκουμά

2. Κρινιώ Καβαλλάρη – Συρίμη

3. Αντρέας Μούρεττου

4. Ελευθέριος Ελευθερίου

5. Μάκης Καλημέρας

6. Γιάννης Παρμάτζιας

7. Γεώργιος Πολυχρονίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαπήθου με βάση τον νόμο διόρισε ακόμη τέσσερα άτομα απο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι τα ακόλουθα:
1. Ελένη Καπνουλλά – Κάκουρου

2. Σούλλα Μούρεττου

3. Γιάννος Κρεμμός

4. Γιαννάκης Χριστοφίδης

Το νέο Συμβούλιο, της Σχολικής Εφορείας Λαπήθου, συνήλθε στην πρώτη του συνεδρία στις 17 Ιανουαρίου 2007 και καταρτίσθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

Χρυστάλλα Μαστραππά – Κουκουμά Πρόεδρος

Κρινιώ Καβαλλάρη – Συρίμη Αντιπρόεδρος

Σούλλα Μούρεττου Γραμματέας

Αντρέας Μούρεττου Ταμίας

Γιάννης Παρματζιάς Μέλος

Μάκης Καλημέρας Μέλος

Ελευθέριος Ελευθερίου Μέλος

Γεώργιος Πολυχρονίου Μέλος

Ελένη Καπνουλλά – Κάκουρου Μέλος

Γιαννάκης Χριστοφίδης Μέλος

Γιάννος Κρεμμός Μέλος


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΦΟΡEΙΑΣ ΛΑΠΗΘΟΥ 2006

Εκλογές για τη Σχολική Εφορεία έγιναν για πρώτη φορά στην προσφυγιά στις 17 Δεκεμβρίου 2006. Τα πλήρη αποτελέσματα των εκλογών είναι τα ακόλουθα:

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΦΟΡEΙΑΣ ΛΑΠΗΘΟΥ
ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ 2921 ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΧΗ 678 23.21%
ΨΗΦΙΣΑΝ 2243 76.79%
ΑΚΥΡΑ 58 2.59%
ΛΕΥΚΑ 193 8.60%
ΕΓΚΥΡΑ 1992 88.81%

ΑΚΕΛ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 756 37.95%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΔΗ.ΚΟ) 598 30.02%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΔΗ.ΣΥ) 437 21.94%
ΕΔΕΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ 201 10.09%


ΜΕΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΦΟΡEΙΑΣ ΛΑΠΗΘΟΥ

ΑΚΕΛ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ ΜΑΣΤΡΑΠΠΑ – ΚΟΥΚΟΥΜΑ
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΡΜΑΤΖΙΑΣ
ΜΑΚΗΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΔΗ.ΚΟ)
ΚΡΙΝΙΩ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗ – ΣΥΡΙΜΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΔΗ.ΣΥ)
ΑΝΤΡΕΑΣ ΤΕΥΚΡΟΥ ΜΟΥΡΕΤΤΟΣ

ΕΔΕΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ
ΛΕΥΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

 

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΟΡΙΑ ΛΑΠΗΘΟΥ 2011 – 2016

Α) Εκλεγέντες στις 18 Δεκεμβρίου 2011 ως Μέλη της Σχολικής Εφορείας Λαπήθου:

Μαστραππά – Κουκουμά Χρυστάλλα
Σάββα (Μούζουρος) Νίκος
Ππάσιου Μαρία
Παντέχη – Παντούρη Γεωργία
Σιακαλλή –Αργυρίδου ΄Ηβη
Αγαπίου Ανδρέας
Κυριακίδου Στέλλα

Β) Διορισθέντες – βάσει του Περί Σχολικών Εφορειών Νόμου- από το
Δημοτικό Συμβούλιο Λαπήθου ως Μέλη της Σχολικής Εφορείας Λαπήθου:

Μούρεττου Παραδείσα (Σούλα)
Καπνουλλά-Κάκουρου Ελένη
Κρεμμού Άννα- Μαρία
Αγγελή Αντώνης

Η Σχολική Εφορεία Λαπήθου κατά την 1ης της Συνεδρία στις 10/01/2012 καταρτίστηκε σε σώμα για την περίοδο 2012-2016 ως ακολούθως:

1. Πρόεδρος Παντέχη – Παντούρη Γεωργία

2. Αντιπρόεδρος Αγγελή Αντώνης

3. Ταμίας Αγαπίου Ανδρέας

4. Γραμματέας Κρεμμού – ΄Αννα Μαρία

5. Μέλος Μαστραππά-Κουκουμά Χρυατάλλα

6. » Σάββα (Μούζουρος) Νίκος

7. » Ππάσιου Μαρία

8. » Κυριακίδου Στέλλα

9. » Σιακαλλή-Αργυρίδου ΄Ηβη

10. » Μούρεττου Παραδείσα

11. » Καπνουλλά-Κάκουρου Ελένη

ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΕΝΟΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ

Τηρώντας τη σχετική νομοθεσία, ο Αναπληρωτής ΄Επαρχος Κερύνειας κ. Ανδρέας Λουκά προχώρησε μέσα στο Φεβρουάριο και διόρισε τους έξι Κοινοτάρχες των ενοριών της Λαπήθου. Διορίστηκαν οι ακόλουθοι για περίοδο πέντε ετών 2017-2021.

ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟY 2017-2021
Ενορία Ονοματεπώνυμο Τηλέφωνο
Ενορία Αγίας Αναστασίας
Ελένη (Νίτσα) Αγαθοκλέους
99372243
Ενορία Αγίας Παρασκευής
Παναγιώτης Αγαπίου
99613431
Ενορία Αγίου Θεοδώρου
Χριστάκης Χατζηπαναγή
99024447
Ενορία Αποστόλου Λουκά
Ευανθία Σάββα-Καρολίδου
99048411
Ενορία Αγίου Μηνά
Στέλιος Χ"Ηλία
99611056
Ενορία Τιμίου Προδρόμου
Σωτήρης Παρμάτζιας
99540232

Οι κοινοτάρχες των 6 ενοριών του Δήμου Λαπήθου διορίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Οι τελευταίοι διορισμοί έγιναν την 1η Ιανουαρίου 2012 και θα ισχύουν για ένα χρόνο.

Οι κοινοτάρχες των 6 ενοριών του Δήμου Λαπήθου είναι οι ακόλουθοι:
Ενορία Ονοματεπώνυμο Διεύθυνση Τηλέφωνο
Ενορία Αγίας Αναστασίας
Κώστας Αγαθοκλέους
Λευκάδας 10, Ενορία Χρυσελεούσα, 2020 Στρόβολος
22428494 | 22421577 | 99372243
Ενορία Αγίου Θεοδώρου
Χριστάκης Χατζηπαναγή
Μήλου 79Α Αρχάγγελος - Ανθούπολη, 2303 Λακατάμεια
99024447
Ενορία Αποστόλου Λουκά
Ευαγγελία Ν. Ευαγγέλου
28ης Οκτωβρίου 19, Διαμ. 62, 2012 Στρόβολος
22496506 | 99699993
Ενορία Αγίου Μηνά
Στέλιος Χ"Ηλία
Παντελη Κατελάρη 7, 2611 ΄Αγιος Ιωάννης Μαλούντας
99611056
Ενορία Αγίας Παρασκευής
Παναγιώτης Αγαπίου
Αγίου Ελευθερίου 46, 2055 Αρχάγγελος, Λευκωσία
9613431 | 22759240 | 22389622
Ενορία Τιμίου Προδρόμου
Θεόδωρος Χαριτωνίδης
Βυρσοδεψών 8, Ψημολόφου, 2630 Λευκωσία
99513655