Lapithos Municipality

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Σας καλωσορίζουμε στο διαδικτυακό χώρο του Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαπήθου ο οποίος φιλοξενείται στον πλαίσιο του ιστοχώρου του Δήμου Λαπήθου. Το Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαπήθου, ιδρύθηκε το 2004, ως ένας συμμετοχικός θεσμός στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο του να προσφέρει στη νεολαία της Λαπήθου τη δυνατότητα να ενεργοποιηθεί στα δρώμενα της αγαπημένης της κωμόπολης.

Κύρια όμως επιδίωξή του είναι η γνωριμία των νέων της Λαπήθου μεταξύ τους αλλά και η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ τους διατηρώντας άσβεστη την επιθυμία για επιστροφή. Αποτελεί, ταυτόχρονα, μια μορφή συνεχούς και ουσιαστικής σύνδεσης της νεολαίας με τις Δημοτικές Αρχές ενώ λειτουργεί σύμφωνα με το πλαίσιο δράσης το οποίο έχει καθοριστεί απο τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.

Ομολογούμε ότι η αποστολή μας δεν ήταν εύκολη με δεδομένη τη διασπορά των Λαπηθιωτών σε όλο το νησί. Ωστόσο, το γεγονός δεν μας πτόησε αλλά μας ώθησε στην ανάπτυξη μιας πολυσχιδούς δράσης η οποία περιλαμβάνει τόσο τη διοργάνωση δραστηριοτήτων για τους νέους όσο και τη συνεισφορά στις δραστηριότητες του Δήμου μας:

Εξορμήσεις – εκδρομές: Στοχεύουν τόσο στη γνωριμία των νέων της Λαπήθου μεταξύ τους όσο και στην αλληλοσύσφιγξη των σχέσεων τους. Παράλληλα, προσφέρει στους νέους της Λαπήθου την ευκαιρία για επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας. Ενδεικτικά για τον περασμένο χρόνο (2010) στο πλαίσιο του στόχου της Νεολαίας <<Γνωριμία με τους δρόμους του κρασιού>>, διοργανώθηκαν δυο μεγάλες εκδρομές η πρώτη στο Όμοδος τον Απρίλιο και η δεύτερη στην Κυπερούντα το Νοέμβριο.

Στο Όμοδος, η αποστολή είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο οινοποιείο του Λαπηθιώτη Ηρόδοτου Ηροδότου και να μυηθεί στον τρόπο ετοιμασίας τόσο του κρασιού όσο και άλλων αμπελοοινικών προϊόντων. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Εκκλησία στο Όμοδος όπου έτυχε ξενάγησης απο τον Ιερέα της σχετικά με την ιστορία της αλλά και των μοναδικών τεχνοτροπιών εικόνων και ξυλογλύπτων της.
Στην Κυπερούντα, η αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντας όπου είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί για την ετοιμασία των διάφορων κρασιών του οινοποιείου βάσει νέων τεχνικών προτύπων αλλά και να λάβει μαθήματα γευσιγνωσίας.

Βραδιές ψυχαγωγίας: Στο πλαίσιο των βραδιών αυτών οι νέοι της Λαπήθου έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν αλληλοσυσφίγγοντας τις σχέσεις τους. Ενδεικτικά για το 2010 διοργανώθηκε βραδιά ποδοσφαίρου, όπου οι νέοι της Λαπήθου παρέα με νέους άλλων Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας της Επαρχίας παρακολούθησαν τον αγώνα μεταξύ Ελλάδας – Αργεντινής στο πλαίσιο του Μουντιάλ 2010. Στο πλαίσιο της βραδυάς οι νέοι είχαν την ευκαιρία για να συζητήσουν μεταξύ τους αλλά και να παραθέσουν εισηγήσεις για μελλοντικές δραστηριότητες. Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκαν επίσης και άλλες συγκεντρώσεις (καρναβαλίστικα πάρτυ – ομαδικές συγκεντρώσεις) του Συμβουλίου στις οποίες οι νέοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους.
Τουρνουά ποδοσφαίρου: Προσφέρουν στους νέους της Λαπήθου την ευκαιρία για δραστηριοποίηση μέσα σε υγιείς συνθήκες απασχόλησης.

Χορευτική ομάδα: Στο πλαίσιο της προσπάθειας για δραστηριοποίηση των νέων της Λαπήθου σε συνθήκες υγιούς απασχόλησης, έχει συσταθεί Χορευτική Ομάδα, η οποία συμμετέχει παράλληλα και στις εκδηλώσεις του Δήμου. Οι συναντήσεις της γίνονται σε εβδομαδιαία βάση υπο την καθοδήγηση του Λαπηθιώτη χοροδιδάσκαλου Γιώργου Κωνσταντίνου. Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν και είναι ελεύθερα σε οποιονδήποτε ήθελε να συμμετάσχει σε αυτά. Η προσφορά τους είναι πολλαπλή καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα υγιούς απασχόλησης ενώ συμβάλλουν στην αλληλογνωριμία των Λαπηθιωτών νέων και στη σύσφιγξη των μεταξύ των σχέσεων.

Λειτουργία Διαδικτυακού χώρου: Το Συμβούλιο λειτουργεί και το δικό του διαδικτυακό χώρο στον οποίο δημοσιεύονται νέα από τις δραστηριότητες του αλλά και του Δήμου. Διαθέτει παράλληλα το δικό του χώρο στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook στον οποίο μπορεί να ενταχθεί όποιος επιθυμεί πληκτρολογώντας τη φράση ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ και επιλέγοντας την επιλογή like που βρίσκεται δίπλα.

Έντυπο – Τα Νέα μας: κυκλοφορεί σε μηνιαία βάση και βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή. Αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε όποιον επιθυμεί. Όποιος επιθυμεί να το λαμβάνει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαπήθου στη διεύθυνση: neolaialapithou@cytanet.com.cy.

Στο πλαίσιο της αποστολής του, το Συμβούλιο συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του Δήμου μας. Ενδεικτικά, μέλη του Συμβουλίου συμμετείχαν ενεργά στη διοργάνωση της έκθεσης Λαϊκών Τεχνών της Λαπήθου αλλά και στα εγκαίνιά της όπου ετοίμασαν πολυμεσικές παρουσιάσεις.

Παράλληλα με τις ετοιμασίες της έκθεσης, μέλη του Συμβουλίου εργάστηκαν ως προς τη συλλογή εγγράφων σχετικά με το Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμής για τα Εκατοντάχρονα του. Συγκεκριμένα, ερευνήθηκαν χώροι όπως το Κρατικό Αρχείο, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχεπισκοπής Κύπρου.

Τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των δυο εκδηλώσεων ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται.
Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμμετοχή μας στην 36η Διεθνή Κρατική Έκθεση Κύπρου στο πλαίσιο του θεσμού του Τιμώμενου Δήμου – Δήμου Λαπήθου. Μέσα από ένα γενικό απολογισμό της διοργάνωσης, μπορούμε να πούμε ότι η συμμετοχή μας στο περίπτερο του Δήμου μας, μας έδωσε πολλά, τα οποία είναι αδύνατο να περιγραφούν με λόγια. Μας έκανε ακόμα πιο περήφανους για την αγαπημένη μας κωμόπολη, αλλά ταυτόχρονα μας επιφόρτισε με το βάρος της συνέχισης αυτής της παράδοσης. Μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τους νέους Λαπηθιώτες και να ανταλλάξουμε ιδέες σχετικά με τη δράση των νέων του Δήμου μας.

Στο πλαίσιο αυτών των ημερών, έγινε εγγραφή νέων μελών στο Μητρώο Νεολαίας του Δήμου ενώ δόθηκαν τόσο το Δελτίο τύπου του Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαπήθου όσο και άλλα έντυπα ενημέρωσης σχετικά με τη δράση των νέων της Λαπήθου. Ενδεικτικό της δουλειάς η οποία έγινε, πιστεύουμε ότι είναι και το ότι τέθηκαν εισηγήσεις σχετικά με την επικοινωνία των Λαπηθιωτών νέων παγκύπρια αλλά και τη λειτουργία του χορευτικού συγκροτήματος.

Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε και σε άλλες σημαντικές στιγμές της συμμετοχής μας στο περίπτερο του Δήμου μας. Ανάμεσα σε αυτές, ξεχωρίζουν οι δυο παραστάσεις οι οποίες δόθηκαν από το Χορευτικό Συγκρότημα του Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαπήθου. Δόθηκε έτσι μιας πρώτης τάξεως ευκαιτία για να προβληθεί η όλη δουλειά που γίνεται η οποία προσφέρει στους νέους μας την ευκαιρία για προσφορά μέσα σε συνθήκες υγιούς απασχόλησης. Μαζί με τη μουσική από το Αστρινίδειο Ωδείο Κύπρου αλλά και τα χορευτικά συγκροτήματα από τους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Σπάρτης, χάρισαν μοναδικές στιγμές σε όλους.

Μέσα από αυτές τις ημέρες κερδίσαμε πολλά. Επικοινωνήσαμε με ακόμα περισσότερους συγχωριανούς μας ενώ παράλληλα κάναμε πολλές νέες φιλίες. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι πέρασαν από κοντά μας αλλά και όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί μας για την υλοποίηση αυτής της πρότασης – πρόκλησης προβολής του έργου μας. Ταυτόχρονα, επιφορτισμένοι με το βάρος της συνέχειας αυτής της παράδοσης, υποσχόμαστε ότι οι σχέσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν θα ενδυναμωθούν ενώ η συνολική προσπάθεια θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα γιατί η μνήμη της Λαπήθου μας αξίζει και επιβάλλεται να παραμείνει ζωντανή.

Καλούμε, ωστόσο, ακόμα περισσότερους νέους της Λαπήθου να ενταχθούν στις δραστηριότητές του καθώς έτσι μπορούν να προσφέρουν τόσο στα δρώμενα της αγαπημένης τους κωμόπολης όσο και να δραστηριοποιηθούν σε συνθήκες υγιούς απασχόλησης.

Στις 28 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των νέων της Λαπήθου και σύστασή τους σε Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαπήθου. Καταρτίστηκαν σε Σώμα με διετή θητεία ως ακολούθως: Πρόεδρος ο Γεώργιος Χ. Φυττής, Αντιπρόεδρος η Γεωργία Χατζησοφοκλέους, Γραμματέας ο Ανδρέας Σάββα Μούζουρου, Βοηθός Γραμματέα η Ηλιάνα ΝΙκολαΐδου και Ταμίας ο Κωνσταντίνος Χ΄Παναγή. Μέλη του παρόντος Συμβουλίου είναι οι κάτωθι: Μαρία Κρεμμού, Μελίνα Φορή, Κυριάκος Ιωάννου, Μαρία Καραολιά, Μαρίνα Νικολαΐδου, ΄Ελενα Στεφάνου, Ανθή Χατζηκωστή, Βαρνάβας Ζορπάς, Ανδρέας Αγαπίου και Ματθαίος Μαστραππάς.

Τακτικά Μέλη στο Συμβούλιο Νεολαίας δύνανται να εγγραφούν όσοι το επιθυμούν ανά πάσα στιγμή, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση εγγραφής, την οποία μπορούν να προμηθευτούν από το Δήμο Λαπήθου ή από τα Μέλη του Συμβουλίου. Νοείται ότι δικαίωμα εγγραφής έχουν άτομα ηλικίας 18 μέχρι 35 ετών.

 • Πρόεδρος: Γεώργιος Φυττής, gfyttis@gmail.com, 99528723
 • Αντιπρόεδρος: Γεωργία Χατζησοφοκλέους, geohad@live.com, 96394520
 • Γραμματέας: Αντρέας Σάββα, a.savva@savvallc.com, 99377033
 • Βοηθός Γραμματέας: Ηλιάνα Νικολαΐδου, nicolaidou.g.eliana@ucy.ac.cy, 99271122
 • Ταμίας: Κωνσταντίνος Χατζηπαναγή, Hadjipanayicon@hotmail.com, 99676610
 • Μέλη:
  1. Μαρία Κρεμμού, kremmoum@hotmail.com, 99382525
  2. Μελίνα Φορή, meforis@yahoo.ca, 96864200
  3. Κυριάκος Ιωάννου, K.ioannou25@gmail.com, 99458591
  4. Μαρία Καραολιά, m_Karaolia@hotmail.com, 99345168
  5. Μαρίνα Νικολαΐδου, Marina_nicolaidou@hotmail.com, 97805451
  6. Αντρέας Αγαπίου, agapiouand@gmail.com, 96568257
  7. Ματθαίος Μαστραππά, matheos73@gmail.com, 99797779
  8. Έλενα Στεφάνου, Elenalap90@gmail.com, 99785661
  9. Ανθή Χατζηκωστή, anthi_hadjicosti@hotmail.com, 99982478
  10. Βαρνάβας Ζορπάς, varnavas.zorpas@hotmail.com, 97843451